Czy w zimie można sprzedać brokuły?

4 lutego, 2021 0 Comments

Brokuł to warzywo, które ma bardzo duże właściwości zdrowotne.

Okres, w którym rosną, to czas od późnej wiosny do jesieni. Ostatnie warzywa należy zebrać przed pierwszymi przymrozkami, ponieważ są bardzo wrażliwe na czynniki atmosferyczne. Nie oznacza to jednak, że brokuły są sprzedawane jedynie w tym sezonie. Jeśli wiemy, jak przechowywać brokuły, przez cały rok znajdziemy klientów, którzy chętnie się w nie zaopatrzą. Co więcej, ceny poza sezonem są zdecydowanie wyższe niż te w momencie zbiorów. Warto zatem zainwestować w chłodnię lub przechowalnię. Taka inwestycja, choć może wydawać się dość wymagająca, to bardzo szybko się zwróci – być może nawet z nawiązką. Co więcej, jeśli zadbamy o to, aby warzywa były przechowywane w odpowiednich warunkach, dzięki czemu pozostaną zdrowe i będą dobrze wyglądać, istnieje duża szansa na to, że uda nam się zachować dobre relacje z klientami przez cały rok.
Czy w zimie można sprzedać brokuły?

Jak przechowywać brokuły?

Przechowywanie brokułów nie jest jednak łatwym zadaniem. Warzywa te są bardzo wrażliwe na zmiany temperatury, a także ciepło. Należy zatem umieszczać je w chłodni, w której temperatura wynosi nieco ponad zero stopni, jednak nie schodzi niżej – mróz zniszczy owoce naszej pracy. Również zbyt wysoka temperatura im zaszkodzi i przyspieszy dojrzewanie, a w efekcie również psucie się brokułów. Należy pilnować także tego, aby wahania ciepła nie były zbyt duże. Kolejnym istotnym czynnikiem mającym wpływ na to, jak długo brokuły będą przydatne do spożycia, jest wilgotność. Powinniśmy utrzymywać ją na wysokim poziomie. Jeśli mimo to nie udaje nam się utrzymać brokułów w dobrym stanie, możemy przemyśleć też zastosowanie środków chemicznych. Jedynym wymaganiem, jakie musimy spełnić, aby móc je wykorzystać, jest szczelność pomieszczenia.
Pod odnośnikiem jak przechowywać brokuły znajdziesz więcej informacji na temat tego, co zrobić, aby owoce twojej pracy jak najdłużej pozostały świeże.