Zrobienie tarty nie jest takie trudne, jak się wydaje
Kiedy nadchodzi wiosna, bez problemu możemy znaleźć w sprzedaży owoce i warzywa oraz czerpać z nich wszystkie niesamowite korzyści, jakie oferują.
Wiosna i lato to również najlepszy sezon na pieczenie ciast ze świeżymi owocami. Mogą to być ciasta ucierane, zagniatane, owoce pod kruszonką, albo tarty owocowe. Ciasta można również piec z warzywami i jest to świetny i smaczny sposób, aby dodać do naszej diety nieco więcej błonnika. Jeśli chcesz zjeść naprawdę pyszne i zdrowe ciasto czy deser, warto pokusić się o samodzielne wykonanie go w domu. Wiesz wtedy, jakie składniki zostały użyte do przygotowania ciasta, ile ma ono w sobie tłuszczu, cukru i kalorii. Tarta owocowa to bardzo popularny wybór, ponieważ ma naprawdę wiele wariantów przepisów, a dodatkowo można je zmodyfikować do swoich potrzeb.
Tarta składa się ze spodu z ciasta kruchego, owoców i kremu albo galaretki.
Ciasto kruche można wykonać w dowolnym dla nas terminie i przechować przez noc w lodówce lub dłużej w zamrażarce szczelnie owinięte w folię spożywczą. Składa się ono z mąki, cukru i masła, a także odrobiny soli. Następnie gotowe ciast trzeba schłodzić w lodówce, aby lepiej można je było rozwałkować. Rozwałkowane ciasto przenosimy na blaszkę, dociskamy, odcinamy niepotrzebny nadmiar ciasta i pieczemy. Można wyłożyć ciasto papierem i piec pod warstwą suchej fasoli, aby nie urosło i pozostało równe. Po upieczeniu można je posmarować galaretką z owoców, podgrzanym dżemem lub syropem owocowym, dzięki czemu nie będzie nasiąkało kremem. Nadzienia do tart mogą być różne i z pewnością znajdziemy taki przepis, jaki nam będzie odpowiadał. Może to być krem budyniowy z żółtek, mleka, cukru i mąki lub skrobi ucierany na parze, krem z serka mascarpone i śmietany, bita śmietana z cukrem lub owocami, lub dżem albo galaretka z owocami. Z pewnością tarta jest odpowiednim pomysłem na lekki, słodki deser na wiele różnych okazji. Nie jest to ciasto trudne do wykonania, ani czasochłonne, dlatego wiele osób może się podjąć wykonania takiego wypieku.